PUURR ANTI-AGE complex

Gepubliceerd op 5 oktober 2021 om 16:33

Dit anti-age complex bevat o.a. laag moleculair vitamine A, vitamine B5, vitamine E, laag moleculair hyaluron en peptiden om de huid optimaal te beschermen tegen veroudering en draagt er in bij de gevolgen hiervan te vertragen.

Laat een voedend laagje achter op de huid! 

*Zeer laag moleculair 10-20 Kda retinol/hyaluron serum
(*Zeer laag moleculair betekend dat het dieper door de huid kan worden opgenomen!)

Hoe werkt het ook alweer allemaal in de huid!

(bron: Internet Beautyjournaal)

De huid is een belangrijk beschermingsmechanisme. Het is letterlijk en figuurlijk een barrière die je lichaam scheidt van de buitenwereld. Zonder huid bleef er weinig van je over.
De huid opgebouwd uit drie lagen:
• Epidermis: ‘Epi’ is Grieks voor ‘boven’ of ‘bovenop’. De epi-dermis is dus de huidlaag die boven op de dermis ligt. Dit is het deel van je huid dat je kunt aanraken, waarbij het belangrijk is om je te realiseren dat het bovenste laagje – ook wel de ‘stratum corneum’ genoemd – bestaat uit dode huidcellen. De dikte van de epidermis varieert over je lichaam; op je oogleden is de epidermis dun en op je voetzolen juist weer een stuk dikker. In de onderste lagen van de epidermis worden nieuwe huidcellen aangemaakt. Dit is ook de huidlaag waarin melanine wordt aangemaakt die je huid een kleurtje geeft.
• Dermis: Dit is de laag onder de epidermis. Hier ontstaat lichaamsbeharing, zweet en olie. De dermis is ook belangrijk voor je
tastzin en huidgevoel, aangezien de zenuwuiteinden hier eindigen. De dermis bevat bovendien bloedvaten.
• Hypodermis: Dit is de onderste laag van je huid, die als voornaamste functie heeft om de andere twee lagen bijeen te houden en te verbinden met de rest van je lichaam. De hypodermis bestaat grotendeels uit vet, dat je beschermt tegen temperatuurverschillen en ervoor zorgt dat je letterlijk en figuurlijk tegen een stootje kunt. Zoals je ziet, moet een ingrediënt dus een lange weg afleggen, voordat het volledig door je huid is heengedrongen en in je bloedbaan wordt opgenomen.

Stenen en cement
Je kunt je huid beschouwen als stenen en cement. Je huidcellen zijn dan de stenen die bijeen worden gehouden door iets wat lijkt op cement. Het is misschien een gekke vergelijking, maar het helpt om het penetratiemechanisme uit te
leggen. Om door de huid te dringen, zal een ingrediënt namelijk zijn weg moeten vinden door alle laagjes stenen en cement.

Wat bepaalt de mate van penetratie?
1. Afmeting en moleculairgewicht
Belangrijk is de afmeting van de moleculen van een ingrediënt; dit hangt samen met het moleculairgewicht. De meeste moleculen zijn simpelweg te groot om tussen de scheuren in de ‘stenen muur’ van dode huidcellen in de epidermis door te glippen. De vuistregel is dat moleculen kleiner dan 500 Dalton (Dalton is de scheikundige eenheid voor moleculairgewicht) door kunnen dringen in de huid. Moleculen groter dan 500 Dalton kunnen dat niet.

2. Olie versus water
Over het algemeen zijn ingrediënten die oplossen in olie (lipofiele ingrediënten) beter in staat door de huid te dringen, dan ingrediënten die oplossen in water (hydrofiele ingrediënten), aangezien de huid zelf waterproof is. Dit komt doordat de ruimte tussen de huidcellen grotendeels is opgevuld met lipiden (vetten), zoals ceramiden. Je huid heeft dus vettig cement.
Een klassiek voorbeeld in dit geval is het in wateroplosbare alphahydroxy zuur (AHA) (beter bekend in de salon als ACID peel oftewel fruitzuurpeeling) dat vooral werkt op het huidoppervlak. Vergelijk dit met het in olie oplosbare betahydroxy zuur (BHA), zoals salicylzuur (puurr pure lijn bevat o.a. salicylzuur), dat diep doordringt in de poriën om acne te lijf te gaan en je ziet meteen het verschil tussen olie versus water.

3. Polariteit

De polariteit (elektrische lading) van een molecuul is ook van belang. Hoe groter de polariteit, hoe beter de penetratie. Van dit principe wordt handig gebruik gemaakt bij behandelingen met pulserende stroom. (zie hiervoor de deelbehandeling Ultrasoon Intense massage). Bovengenoemde factoren hangen allemaal samen met het betreffende ingrediënt; je zou dit externe factoren kunnen noemen. Er is echter ook nog een belangrijke interne factor die de mate van penetratie bepaalt en dat is de conditie van je huid.

4. Huidconditie
Zoals je hebt kunnen lezen, is je huid niet overal even dik. Hoe dunner de huid, hoe makkelijker een ingrediënt kan doordringen; het hoeft dan namelijk minder afstand af te leggen. Het stenen muurtje is minder dik. Bovendien kunnen ingrediënten makkelijker door een geschuurde, geschaafde huid heendringen, dan door een huid die volledig intact is. Dit betekent dat je huid na het scheren, dermaroller, scrubben of exfoliëren (puurr exfoliant lotion) makkelijker ingrediënten doorlaat. Ook de formule is van belang Naast bovengenoemde vier factoren speelt ook de formule waarin het ingrediënt is opgenomen een belangrijke rol. Gaat het om een product dat je afspoelt, een rinse off product, dan is de kans vrij klein dat het betreffende ingrediënt goed door de huid wordt opgenomen. Penetratie wordt namelijk gemeten in milligrammen per vierkante centimeter per tijdseenheid. De gebruikte tijdseenheid is vaak uren en niet minuten of seconden. Er zullen weinigen van ons zijn die een rinse off product langer dan enkele minuten op de huid laten. Bij een leave on product daarentegen hebben de werkzame stoffen veel langer de tijd om in de huid door te dringen. Ook kunnen andere ingrediënten in de formule de penetratie beïnvloeden c.q. versterken. Deze ‘versterkers’ bestaan over het algemeen uit olieachtige materialen die in staat zijn de lipiden tussen de huidcellen als het ware aan de kant de duwen. Bekende voorbeelden van dergelijke ‘versterkers’ zijn ethanol, jojoba olie en pepermuntolie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.